Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /var/www/ptbyphilip.se/public_html/wp-content/plugins/fonts-add/public/wsgf-load-style.php on line 27
Stark, Glad och Frisk 076-853 62 07 info@ptbyphilip.se

Kolhydrater är ditt viktigaste bränsle när det kommer till träningen men även återhämtningen efteråt. Hormonet insulin som triggas i vårt blod vid konsumtion av kolhydrater har en viktigt roll som bör tas fördel av för bästa möjliga resultat. Folk har ofta en missuppfattning om att kolhydrater och förhöjda insulinhalter i blodet ska leda till viktuppgång men det kan inte vara längre ifrån rätt svar. Dessutom har detta inget med de stora vetenskapliga studier att göra som gjorts på området.

Viktuppgång /Nedgång hur funkar det?

Detta är otroligt simpelt för den generella folkmassan och de som har en något mer komplicerad förklaringsmodell är de minoritetsgrupper som lider av extrem-fetma och diabetes. När vi går upp i vikt äter vi mer energi än vad vi förbrukar och när vi går ned i vikt är det tvärt om. Detta blir inte mer fördelaktigt för att du äter mindre kolhydrater utan tvärt om och jag ska förklara varför!

Vi har precis konstaterat att viktuppgång samt nedgång utgörs av mängden energi du får i dig i förhållande till din energiförbrukning. När vi då vill gå ned i vikt är det viktigt för vår hälsa och vårt utseende att vi bibehåller så stor andel av vår muskelmassa och styrka som möjligt. Kolhydrater är just precis det som tillåter dig att göra detta på bästa sätt! Glykogenet från kolhydraterna lagras i dina muskler och används för att förse aktiviteten du utför med högre prestation och detta gäller även vår kognition. Insulinet som utsöndras i blodet ökar din återhämtning och muskeluppbyggnad efter träningen.

Men omvandlas inte kolhydrater till fett och motverkar viktnedgång?

Denna fråga och liknande är ofta återkommande i en kostrådgivares vardag. Om du inte lider av extrem fetma, då du har en övervikt på minst 50kg att förlora eller har diabetes är hög konsumtion av kolhydrater inget problem för viktnedgång och definitivt ett måste för ökad muskelmassa. Kolhydrater är det primära bränsle som vår kropp lättast kan utnyttja för att tillgodose våra organ och muskler med energi och ökad hälsa. Ett överskott av kolhydrater är för de flesta svårt att åstadkomma med kokt potatis, ris och havregryn men om detta sker är det som i första hand händer att kroppen ökar sin värmeproduktion och överskottet avdunstar i denna ”termogena” effekt som det kallas.

Vad elitidrottare och vetenskapligt grundade studier talar om för oss

Studier har gjorts på överskottskalorier av kolhydrater respektive fett och konstaterat att individer har lättare att bygga muskler och bränna fett i samtid med denna kolhydrats-approach. Även de tränare med högskoleutbildning inom idrottsvetenskap och kost- som jobbar med atleter inom världseliten håller mer eller mindre med varandra i hur kosten bör fördelas. De har sina atleter på så hög dos av kolhydrater som möjligt och föredrar att personen hellre utför mer fysisk aktivitet än skalar bak på kolhydraterna. Glöm inte att för en atlet är det extremt viktigt att de har så mycket muskelmassa i förhållande till sin vikt som möjligt för att öka deras prestation. Dessa tränare experimenterar inte med sina metoder utan använder sig av vad de vet är bevisat att fungera sedan lång tid tillbaka och har även pressen av ett miljondollar-kontrakt för sin klient.

Ok, jag har förstått att jag ska äta kolhydrater men vad för typ?

Vitt ris, kokt/bakad potatis, havregryn och frukt är en väldigt bra bas. Sedan kan du äta varianter av dessa som du tycker smakar bättre. Det går även bra med bulgur, bovete, quinoa, bönor, linser och för de som behöver gå upp i vikt, även bröd och pasta. Fokusera inte på vad som är de optimala kolhydraterna innan träning eller efter utan se till att du totalt sett äter en tillräckligt stor mängd. Ska vi vara petnoga är vitt ris och potatis bra föda innan träning. Jag rekommenderar att äta ca 50% kolhydrater, 30% protein och 20% fett men andra kombinationer av mer kolhydrater, mindre protein och mindre fett går även att göra.

Men blir man inte fet av frukt?

Detta är en förvirring många går och bär på och det kan kännas svårt att bestämma sig vare sig frukt är nyttigt eller ondskefullt. Svaret är att frukt inte alls är dåligt utan är ett extremt nyttigt sätt att få i sig livsnödvändiga vitaminer, mineraler och fibrer och går till och med utmärkt att använda som primär kolhydratskälla. Missförståndet att frukt är dåligt kommer från det mindre uppskattade fruktoset och det med all rätt!

Fruktos går via levern där det omvandlas till glukos och sedan vidare ut i blodet där det kan transporteras till muskler och organ. Det finns en viss mängd fruktos vår lever klarar av att tillgodogöra och överskrids denna kvot för ofta leder det på sikt till leverfetma likt en alkoholist. Missförståndet uppstår här då den stora mängd fruktos som behövs för att göra någon märkbar skada inte finns i tillräckligt stor koncentration i frukt. Du hade troligen behövt äta 11 bananer om dagen för att ens befinna dig i närheten av riskgränsen.

Frukt är nyttigt och bra för vår hälsa! Vad som innehåller högst halt fruktos och gör oss skada är vitt socker, sirap och honung och tillsätts i mycket halvfabrikat, bakverk och andra ”onyttiga” livsmedel. Dessa bidrar snabbt till ett överskott av fruktos som uppvisar de negativa konsekvenserna av leverfetma och generell fetma.

Fler länkar:

Mer resultat med färre övningar
Fri konsultation på Delta gym! Kom igång med mig!
Jag vill bli starkare!
Kolhydrater VS Fett